Tarım ve Orman Bakanlığı: Arı sütü ve polenine dışarıdan herhangi bir madde eklenmeyecek
2 mins read

Tarım ve Orman Bakanlığı: Arı sütü ve polenine dışarıdan herhangi bir madde eklenmeyecek

AA

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın arı sütü, toz arı sütü, arı poleni, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeğinı dışarıdan herhangi bir madde ilave edilmeden üretilmesine dair “Türk Gıda Kodeksi Arı Ürünleri Tebliği” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yayınlanan tebliğle, gıda veya takviye edici gıda olarak piyasaya arz edilen arı ekmeği, arı poleni, arı sütü, ham propolis, propolis, toz arı sütü ve kurutulmuş polen gibi arı ürünlerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretimi, hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve piyasaya arzına ilişkin hususlar düzenlendi.

Tebliğle, arı sütü ve toz arı sütü, ham propolis ve propolis ile arı poleni, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeğinin sahip olması gereken ürün özellikleri de belirlendi.

Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecilerinin, 6 ay içerisinde bu hükümlere uymaları gerekiyor.

Türk Gıda Kodeksi’nin yönetmelikleri kullanılacak

Arı ürünlerinde bulaşanlar, pestisit kalıntıları, veteriner ilaç kalıntılarına dair Türk Gıda Kodeksi’nin ilgili yönetmeliklerinin hükümlerinin uygulanacak. Söz konusu ürünlerde aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılamayacak.

Hijyen ve ambalajlamada

Yeni kararlar gereği hijyen, ambalajlama ve piyasaya arz hususlarında da konuyla ilişkili yönetmelikler tatbik edilecek.

Propolis kararı

Propolis tek başına sadece takviye edici gıda olarak piyasaya arz edilecek. Ham propolis ise doğrudan son tüketiciye sunulamayacak.

Tüketiciye ulaşana kadar muhafaza edilecek sıcaklıklar

Toz arı sütü, kurutulmuş arı poleni ve kurutulmuş arı ekmeği dışında arı sütü, poleni ve ekmeği, üretiminden son tüketiciye arz edilene kadar 8 derece ve altı sıcaklıklarda muhafaza edilecek.

Piyasaya arz edilen gıdalar için

Tebliğin yayın tarihinden önce etiketlenen veya piyasaya arz edilen gıdalar 31 Aralık 2025 tarihine kadar piyasada bulunabilecek.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir