Öğretmenler Günü Cuma Hutbesi Konusu ve Metni
Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her hafta cuma namazı öncesi Türkiye’nin 81 ilinde okunan cuma hutbesi için bu hafta ‘İlim İzzete, Şiddet Zillete Götürür’ konusu belirlendi. Cuma hutbesi, Öğretmenler Günü dolayısıyla ilmin ve eğitimin önemini vurguluyor. Hutbede Peygamberimiz’in (s.a.s) hadis-i şerifleri de yer almaktadır.
İlim İzzete, Şiddet Zillete Götürür
Muhterem Müslümanlar!
Yüce Rabbimiz, “Allah, müminlere kendi içlerinden; onlara ayetlerini okuyan, onları günahlardan arındırıp tertemiz yapan, onlara kitap ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle büyük bir lütufta bulunmuştur…” buyururken, Peygamberimiz (s.a.s) ise “İlim öğreten kimseye, öğrettiği ilimle amel edenlerin kazandıkları sevap kadar sevap verilir…” şeklinde öğüt vermektedir.
Öğretmenlerin Önemi
Aziz Müminler!
İslam dini, ilmi önemseyen ve teşvik eden bir din olarak bilinir. İlim tahsili, kadın-erkek her Müslüman için asli bir görevdir. İslam, eğitim ve öğretimin temelini iyilik, adalet, merhamet, sevgi ve saygı üzerine kurar. Nitekim Resûl-i Ekrem (s.a.s), “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” hadisiyle bu önemi vurgular.
Öğretmenlerin Rolü
Değerli Müslümanlar!
Öğretmenlerimiz, şahsiyetimizin, karakterimizin ve kimliğimizin şekillenmesinde büyük rol oynamaktadır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) “Ben ancak bir muallim olarak gönderildim.” diyerek öğretmenlerin değerine dikkat çeker. Öğretmenler, insanların ahlaki gelişimine katkı sağlayarak toplumların geleceğini şekillendirir. Gençlerimizin iyi yetişmeleri, öğretmenlerimizin rehberliğiyle gerçekleşir.
Öğretmenlerin Sorumluluğu
Kıymetli Müminler!
Her öğretmenin, öğrencilerini milli ve manevi değerlerle donatması büyük önem taşır. Öğrencilerimizin Rabbini tanıyan, Peygamberini bilen, ahirete inanan, ülkesini seven bireyler olarak yetişmesi için öğretmenler çaba sarf etmelidir. Öğrencilere şefkatle yaklaşan öğretmenler saygıyı hak eder. Oysa şiddet, İslam’a göre büyük bir günah olarak kabul edilir. Ne olursa olsun hiçbir gerekçe, şiddeti meşrulaştıramaz.