Kolombiya, “gemi enkazlarının kutsal kasesi” unvanı verilmiş San Jose kalyonunun enkazını araştırmak üzere hükümet tarafından düzenlenen bir keşif gezisi başlattığını belirtti.
Independent Türkçe’nin aktardığına göre, tarihi kayıtlar, geminin Güney Amerika’daki İspanyol kolonilerinden toplanan, 100’den fazla çelik sandık dolusu zümrüt, milyonlarca altın ve gümüş sikke de dahil bir servet taşıdığını öne sürüyor.
1698’de denize indirilen gemi, Yeni Dünya’dan İspanya Kralı V. Philip’in sarayına giderken Cartagena’nın güneyindeki Barú Adası açıklarında bir savaşta batmıştı. Değerli eşya yüklü gemi, bunları kraliyet hazinesi için taşıyordu.
Tarihçiler geminin Barú yakınlarında bir Britanya filosuyla karşılaştığını ve ardından çıkan savaşta efsanevi kalyonun barut depolarının patlayarak gemiyi yok ettiğini ve 500 kişiyi aşan mürettebatın hayatını kaybettiğini söylüyor.
Woods Hole Oşinografi Enstitüsü’nün daha önce yaptığı bir keşif gezisi 2015’te batık kalyonun yerini tespit etmişti ancak hazinenin kurtarılması için henüz girişimde bulunulmadı.
Kolombiya bu kalyonu araştırmak için yapılacak yatırım miktarının sadece 2024’te yaklaşık 4,5 milyon doları bulacağını cuma günü açıkladı.
Hükümet, amatör hazine avcılarını caydırmak için keşif gezisinin yerini gizli tutuyor.
Araştırmacılar, yaklaşık 600 metre derinlikteki gemi enkazının etrafındaki suyu keşfetmek için yeni teknoloji kullanmayı umuyor.
Şimdiye kadar okyanus bilimciler, kalyonun içindekileri çıkarmanın en iyi yollarını anlamak için deniz derinliği analizini ve okyanus yatağına yönelik toprak çalışmalarını kullandı.
Hükümet, nisan ve mayıs arasında batık geminin yüzeyinden hazinenin bir kısmını çıkarmak için su altı robotu teknolojisini kullanmayı planlıyor.
Bu, geminin diğer kısımlarındaki hazinenin sudan çıktığındaki durumunun belirlenmesini de sağlayabilir.
Geminin keşfi, İspanya’nın ganimetin kendilerine ait olduğunu iddia etmesi ve Bolivya’nın hazinelerin, İspanyol sömürgeciler tarafından değerli metaller için madencilik yapmaya zorlanan yerli Qhara Qhara ulusuna ait olduğunda ısrar etmesiyle, geminin mülkiyetiyle ilgili bir çekişmeyi ateşlemişti.
Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, enkazı kurtarmak ve ülke içinde kalmasını sağlamak için hükümetin kendi kaynaklarını kullanmak istiyor.
Yetkililer, keşif gezisinin batık hazineyi keşfetmekten çok kültürel nedenlerle planlandığını ve asıl amacın batmadan önce gemide yaşayan yüzlerce kişinin hayatını anlamak olduğunu söyledi.
Kolombiya Kültür Bakanı Juan David Correa, Associated Press’e yaptığı açıklamada “Gerçek hazine tarihtir” dedi.